Bewerk

Internationalisering en wereldburgerschap:

De wijde wereld dichtbij

Leren doe je niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Veel leerlingen van het OVC hebben in de afgelopen jaren al deelgenomen aan een uitwisselingsproject met een school in het buitenland. De ervaringen die je tijdens zo’n uitwisseling opdoet, blijven je altijd bij. En je oefent meteen je taalvaardigheid. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt met het Europese online samenwerkingsplatform www.eTwinning.net om digitale samenwerkingsprojecten met andere Europese scholen op te zetten.

Uitwisselingen

Om wereldburgerschap van leerlingen te ontwikkelen, hebben wij al veel Erasmusprojecten gehad in de onderbouw en in de bovenbouw.

Het project Surfing Our Roots dat in 2018 is gestart, is afgerond met een virtuele projectweek naar Litouwen en Turkije. Deelnemende partnerscholen waren: Litouwen, Griekenland, Turkije (twee scholen), Portugal en Nederland (OVC). 

Binnen het Erasmusproject Think Global, Act Digital werd niet alleen samengewerkt met scholen, maar ook met een universiteit en software-ontwikkelaars. Het project duurde tot eind maart 2023. Deelnemende partners: Romenië, Spanje, Italië, Turkije, Litouwen en Nederland (OVC). Binnen dit project ging het om ontwikkelen van online leermiddelen en e-tools voor het voortgezet onderwijs. Regelmatig is aandacht besteed aan dit project via onze nieuwsbrief OVContact, maar ook in weekberichten naar medewerkers. 

Het Erasmusproject Let's Explore Our Cultural Heritage with Technology and Art (LECHTA) betrof een samenwerking tussen scholen in Sicilië, Litouwen, Turkije, Roemenië en Nederland (OVC).

De genoemde Erasmusprojecten en andere ontwikkelingen rondom burgerschap staan beschreven in het beleidsplan burgerschap, een groeidocument waarvan een nieuwe versie wordt verwacht. Klik op de link voor dit beleidsplan: Beleidsplan Burgerschap OVC 2024.